perjantai 7. syyskuuta 2012

Kambodza - kontrasteja ja iloisia yllätyksiä

Neljä päivää Singaporessa vierähti yllättävän nopeasti. Amerikkalaistyylisen aamupalan jälkeen olimme valmiit rientämään lentokentälle kohti uusia kokemuksia. Taksin saaminen osoittautui kuitenkin melko haasteelliseksi, sillä taksitolppaa ei meinannut lukuisista ohjeista huolimatta löytyä mistään. Singaporesssa kun taksia ei noin vain lennosta saakkaan. Yrityksen ja erehdyksen kautta saimme kuitenkin taksin ja pääsimme ajoissa kentälle ja koneeseen.

Laskeuduimme Kambodzaan Siem Reapin kaupunkiin noin klo 16 paikalista aikaa. Onko mahdollista että kosteusprosentti on täällä vielä suurempi kuin Singaporessa? Ainakin siltä se tuntui. Olimme varanneet lentokentältä hotellille kuljetuksen jo etukäteen, mutta siitä huolimatta odottelimme kyytiämme ikuisuuudelta tuntuneen ajan, joka todellisuudessa oli 30-40 minuuttia. Tosin saimme viihdykettä paikalliselta tuktuk-seurueelta, jotka yrittivät huijata meitä lähtemään heidän tyylillään. Matka hotellille kesti noin 25 minuuttia ja siinä ajassa saimme aika hyvän kuvan itse kaupungista. Maisemat muistuttavat täällä lähinnä Intiaa; olimme siirtyneet korkeiden kerrostalojen keskeltä matalaan betoniviritelmää muistuttavaan kaupunkiin, jossa elintason olettaisi olevan melko hyvä muuhun Kambodzaan verrattuna? Siellä täällä kohoavat hienot hotellit loivat melkoisen kontrastin paikallisten repsottavien asumusten ja huoltamattomien katujen rinnalle.
Hotellin sisälle päästyämme emme tahtoneet uskoa näkemäämme ajomatkan aikana silmiimme tallentuneen näkymän jälkeen. Saimme tervetuliaisjuomat ja kamalan makuisia "hyytelökökkösiä", joita Miika söi hyvällä ruokahalulla. Huoneemme oli hieno ja enemmän mitä olimme odottaneet: parvekkeelta oli hyvät näkymät altaalle, ilmastointi toimi, tv:ssä oli ainakin 100 eri kanavaa ja mikä parasta huoneen hintaan kuuluu 60 minuutin hieronta. Mahdetaankohan me poistua hotellilta ollenkaan. Allasalue ja kuntosali näytivät myös oikein lupaaville - ainakin tanko ja painoja näytti olevan ja sehän Miikalle  riittää.

Ajattelimme ensimmäisen illan kunniaksi syödä hotellin ravintolassa. Meidät ohjattiin ystävällisesti viihtyisälle terassille istumaan ja aloimme selata ruokalistaa. Pian tarjoilija tuli kuitenkin ilmoittamaan, että huoneemme hintaan sisältyy yksi ilmainen viiden ruokalajin ateria. Sehän sopi meille. Menuun kuului: alkupala, leipää, alkusalaatti ja keitto, punaviinikastiketta ja pihvejä sekä jälkiruoaksi imelä leivos. Kaiken tämän jälkeen voimme todellakin sanoa, että ruokaa oli tarpeeksi. Hyvin ravittuina unta ei tosiaankaan tarvinnut kauaa houkutella.


Huoneen hintaan alkutietojemme mukaan kuului yksi hedelmäkori tervetuliaislahjaksi. Ajattelimme kuitenkin mukavuudenhaluisina (ei tarvitse raahata hedelmiä kaupasta, jos täältä sellainen löytyy) jättää siivoojalle seuraavana aamuna muutaman dollarin ja lapun, jossa luki "more fruits?", siinä toivossa että saisimme edes muutaman hedelmän lisää. Huoneeseen palattuamme huone oli siivottu ja dollarit ja lappu hävinneet. Noh, kannatti yrittää. Hetken päästä ovellemme kuitenkin koputettiin ja ystävällinen mies kiikutti meille ison hedelmäkorin ja ilmoitti iloisesti, että saamme joka päivä ilmaisen hedelmäkorin. Olimme ymmällämme. Meillä tuntuu olevan uskomaton tuuri tällä kertaa matkassa. Kummallakaan ei ole ollut edes vatsa kipeä ja iloisia yllätyksiä on jokaisen nurkan takana. Näin sen häämatkan kuuluukin mennä!


Toinen päivä alkoi kuninkaallisella aamupalalla. Sitä ruoan määrää ei voinut uskoa todeksi. Pyörimme ympäri toinen toistaan herkullisemman näköisten buffeepöytien välissä ja mietimme kuumeisesti mistä aloittaisimme. Pääsimme kuitenkin vauhtiin ja mahat täyttyivät liiankin nopeasti ja muun muassa letut jäi tällä kertaa syömättä. Päivä oli eilisen tapaan melko pilvinen ja sadekuuroja tuli aina silloin tällöin. Täällä onkin parasta aikaa sadekausi meneillään, joten sadetta on luvassa joka päivä. Tosin se ei meitä haittaa, sillä se näkyy suoraan turistien vähäisessä määrässä. Pääsimme sadekuurojen välissä kuitenkin nauttimaan myös altaalla oleilusta, sillä täällä on kuuma satoi tai paistoi. Söimme hotellilla todella hyvät hampurilaisateriat ja vetäydyimme huoneeseemme lepäämään. Illalla ajattelimme suunnata keskustaan markettialueelle tutustumaan oikeaan paikalliseen elämään. Varasimme myös huomiselle temppelikierroksen, ettei loma olisi vain makoilua ja syömistä.  


 - Maiju

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti