sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Sydney - vaarallisten eläinten Australia


Ahkeran työviikon (toisilla töitä, toisilla vähän vähemmän töitä) jälkeen olikin taas edessä pitkä viikonloppu. Perjantai oli Anzac Dayn vuoksi myös vapaapäivä. Päivä alkoi sateisena ja harmaana, joten päätimme lähteä Australian Museumiin tutustumaan Australian historiaan ja eläimiin. Matkalla täytyi pysähtyä kuvaamaan Anzac Dayn hiljentämiä katuja, Tower Eyeta sekä St Maryn katedraalia (näkyvät kuvissa). Museossa olisi lisähintaan päässyt myös katsomaan dinosauruksia, mutta päädyimme kuitenkin pelkkään Australian kierrokseen. Museo oli hieman pettymys, mutta opimme paljon uusia asioita uudesta kotimaastamme.

Tiesimme jo entuudestaan, että täällä asuu paljon myrkyllisiä ja ihmisillekin vaarallisia lajeja, mutta tieto siitä, että Australiassa on yhteensä 25 ihmiselle vaarallista käärmelajia, joista 20 on maailman myrkyllisimpien käärmeiden joukossa, ei ollut yhtään mieltä lämmittävä. Tosin myrkyllisiin käärmeisiin täällä ei kuulemma usein törmää, mutta varmuuden vuoksi kävelemme aina jalkoja kovasti tömistäen, etenkin pusikkoisilla alueilla. Töminän pitäisi pitää käärmeet loitolla, eikä tarvitse pelätä astuvansa sellaisen päälle. Käärmeiden lisäksi Australian maalla asustaa myös maailman myrkyllisimpiä hämähäkkilajeja. Hämähäkit ovat ehkä pelätyimpiä mutta tosiasiassa hait, käärmeet ja jopa ampiaiset ovat vaatineet yhteensä tilastollisesti enemmän ihmishenkiä kuin hämähäkit. Lisäksi lähteet kertovat, ettei hämähäkin puremiin ole vuoden 1981 jälkeen kuollut ketään.

Maalla asustavien "ällötysten" lisäksi myös meressä on paljo kaikkea vaarallista. Ensimmäisenä mieleen tulee tietysti hait. Hailajeista useimmin ihmisten kimppuun on hyökännyt joko valkohai, tiikerihai tai härkähai. Näistä kaksi ensimmäistä ovat varmasti tunnetuimpia, mutta itse asiassa härkähai (bull shark) on listattu täällä vaarallisimmaksi hailajiksi. Tämä johtuu siitä, että härkähait elävät yleensä matalissa vesissä lähellä ihmisasutusta ja jopa Sydneyn satamalahdessa on rekisteröity härkähain hyökkäyksiä (ks. Paul de Gelderin tarina tästä). Tämä tieto tuli minulle täytetä yllätyksenä. Onneksi omalla rannallamme on verkoin aidattu uintialue.


Haiden lisäksi meressä elää myös paljon muita vaarallisia lajeja joista en ollut aikaisemmin kuullutkaan. Esimerkiksi Australian vaarallisimmaksi eläimeksi listattu kuutiomeduusa (box jellyfish) on aiheuttanut Australiassa enemmän kuolemia kuin käärmeet, hait ja krokotiilit yhteensä. Sinitäplätursaskaan (blue-lined octopus) ei paljoa kilpailijalleen häviä sillä tämän nilviäisen myrkky on 10,000 kertaa syaniidia voimakkaampaa ja yksi purema voi halvaannuttaa ihmisen minuuteissa lamauttaen samalla hengityksen ja verenkierron. Näitä ihania pieniä tursaita elelee ihan kotikulmillamme mutta ne eivät ole onneksi aggressiivisia ja pyrkivät vaaran uhatessa piiloutumaan. Käytännössä museo opetti meille, ettei mihinkään kannattaisi koskea, sillä yllätykseksemme myös osa simpukoista on myrkyllisiä. Esimerkiksi cone shellit, joita olen nähnyt ja kerännyt useita kertoja, voi pistää ja hetkellisesti halvaannuttaa ihmisen. Onneksi en ole koskaan itse asukkia nähnyt.

Cone Shells - vaikka olemmekin kauniita, älä kerää meitä
Näiden vaarallisten otusten lisäksi tutustuimme myös muihin eläimiin ja etenkin härkämuurahainen (bull ants), joita näimme paljon Royal National Parkissa, vaikutti mielenkiintoiselle. Edellisessä tekstissäni taisin ristiä ne vihaisiksi muurahaisiksi ja lajiin hieman enemmän tutustuessa tajusimme että ne todella olivat vihaisia. Nämä muurahaiset kuulemma hyökkäävät epäröimättä tunkeilijoiden kimppuun olivatpa ne minkä kokoisia tahansa. Muurahaisilla on isot leuat ja lisäksi ne voivat pistää kipeästi ja aiheuttaa allergisen reaktion. Itse asiassa tämäkin ötökkä löytyy sen vuoksi vaarallisten eläinten listalta. Muurahaisten lisäksi saimme tietää, että myös osa linnuista puolustaa pesiään todella aggressiivisesti. Onneksi Australiassa on sentään suloisia kenguruja ja koalia? Hmm, itse asiassa nekin voivat raapia tai potkia erittäin kipeästi. Tulimme siis siihen tulokseen, että kaikkea täytyy varoa ja mihinkään ei kannata koskea.


Valaisevan museokokemuksen jälkeen päätimme hieman kierrellä kaupungilla. Kävelimme Darling Harbourille ja huomasimme että sade oli loppunut ja aurinko paistoi melkein pilvettömältä taivaalta. Keli täällä tosiaan voi muuttua ihan hetkessä, joten aurinkolasit kannattaa ottaa mukaan vaikka päivä näyttäisi kuinka harmaalle. Katselimme hetken katukoomikon hulvatonta esitystä lämpimässä auringonpaisteessa ja pyörähdimme muutamassa kaupassa, josta tarttui mukaan uudet ihanat kengät.

Lauantaina kävimme Ikeassa ostamassa pyyhkeitä ja isomman paistinpannun. Yritimme myös etsiä itsellemme sänkyä, mutta siinä asiassa emme edistyneet. Sunnuntaina kävimme heti aamusta keskustassa Estonian Housella markkinoilla, jossa suomalainen nainen oli myymässä itseleipomiaan Suomiherkkuja. Ostimme ruisleipää sekä karjalanpiirakoita. Loppupäivän kulutimme tutulla ostoskeskuksella pyöriessä. Iltapalaksi söimme tietysti suussa sulavia piirakoita sekä ihanaa ruisleipää. Nam!

Ensi viikolla onkin vappu, mutta se ei meillä sen kummemmin näy. Tavallista arkea siis tiedossa. Hyvää Vappua kaikille lukijoille sinne keväiseen Suomeen!

- Maiju

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti