lauantai 10. tammikuuta 2015

Suomi - joululomailua

Australian lämmössä on ollut vaikea päästä joulutunnelmaan. Jouluvalot ja kauppakeskusten jouluinen musiikki on tuntunut lähinnä vain huvittavalle. Pikaloma Suomessa ei siis tuntunut ollenkaan hassummalle idealle. Lentomme Suomeen lähti 19.12. Rinkat oli pakattu täyteen joululahjoja, tuliaissuklaata sekä vaatteita ja kenkiä, joille ei täällä ole käyttöä. Molemmat lennot menivät hyvin vaikka joululahjaksi ostettu leikkipyssy meinasikin aiheuttaa ongelmia Hong Kongin kentällä.


Suomen ilmasto tuntui heti kotoisalle, ihanan viileää ja talvista vaikka Helsingissä ei lunta vielä ollutkaan. Saimme kuitenkin ihailla lumisia maisemia ajellessamme kohti Keski-Suomea. Lunta satoi jouluksi koko maahan ja saimme nauttia myös kunnon paukkupakkasista. Uuden vuoden tienoilla kelit harmiksemme muuttuivat ja kaunis lumi muuttui inhottavaksi loskaksi. Suomen pimeys oli meille melkoinen yllätys, vaikka osasimmekin sitä odottaa. Pimeydestä huolimatta saimme kuitenkin vuorokausirytmimme kääntymään ihmeellisen nopeasti.

Kahden viikon lomamme oli täynnä ohjelmaa ja risteilimme ympäri Suomea ehkä vähän liiankin kireällä aikataululla. Ajaminen tuotti minulle pienoisia ongelmia vaikka sainkin suurimmaksi osaksi istua pelkääjän paikalla. Tuntui jotenkin turhalta yrittää taas organisoitua toisenlaiseen liikenteeseen kun paluu takaisin Australiaan olisi pian. Ymmärrän nyt kuitenkin jotenkin paremmin sen, miten haastavissa olosuhteissa Suomen liikenteessä todella ajetaan ja mielestäni Sydneyn suurkaupungin ruuhkassa on miellyttävämpää ajaa kuin Suomen liukkailla teillä.


Joulutunnelmaan pääsimme oikeastaan vasta joulukuusen koristeltuamme. Aatto alkoi perinteisesti hautausmaalta, edesmenneiden läheisten muistamisella kynttilöin. Pakkasta oli taas sen verran, että varpaat olivat kotiin palattua tunnottomat. Onneksi perinteinen aamusauna sulatti kohmeiset varpaamme nopeasti. Jouluruokaa olin odottanut pitkään ja söinkin sitä aivan liikaa. Sama teema tuntui jatkuvan koko lomamme ajan - Suomalainen ruoka on parasta mitä tiedän ja etenkin kun kyse on jouluruoasta! Joulupäivänä pääsimme perinteisesti nauttimaan savusaunan lämmöstä sekä upeista talvisista maisemista hämärtyvässä illassa.


Joulupäivän sauna

Uusi vuosi vierähti rauhallisissa merkeissä hyvästä ruoasta ja seurasta nauttien. Uuden vuoden vaihtuminen tiesi paluuta takaisin lämpimämpään ilmastoon. Kaksi lomaviikkoa meni liian nopeasti. Oli ihana viettää joulu perheen ja ystävien kanssa mutta työt kutsuivat. Pakkasimme laukkumme täyteen ruisleipää ja suklaata ja aloitimme reilun 30 tunnin matkan "kotiin".

- Maiju

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti