maanantai 28. heinäkuuta 2014

Sydney - talven puut



Talvi on ainakin tähän mennessä ollut melko leppoisa. Oikeastaan se on uutisten mukaan ennätyksellisen lämmin ja vähäsateinen. Nyt olemme siirtymässä kohti kevättä, joten lämpötilojen pitäisi hiljalleen lähteä nousuun. Tällä hetkellä lämpötila pyörii +16 ja +19 asteen välillä ja edelleen pääsääntöisesti melko pienellä vaatetuksella pärjää. Mitään rantakelejä täällä ei tosin enää ole ollut sillä tuuli voi olla ajoittain todella viileä. Öisin lämpötila voi laskea +6 asteeseen mutta auringon noustessa lämpötila nousee nopeasti. Sisällä on edelleenkin todella kylmä, mutta olemme ainakin tähän mennessä selvinneet ilman lämmitystä. Kaupasta saisi hommattua kaikenlaisia sähköisiä lämmittimiä, mutta meidän mielestä se on täysin turhaa. Aamuisin ja iltaisin saa pukea kaikki vaatteet päälle (joskus jopa hanskatkin) ja sohvallakin täytyy makoilla paksun peiton alla, mutta olemme huomanneet että öisin nukuttaa hyvin. Olemme ehkä jo jollain tavalla tottuneet viileyteen ja olen voinut jo luopua ylimääräisestä peitostani. 


Talvi ei täällä kuitenkaan sen kummemmin näy. Edelleen täällä on todella vihreää ja värikkäitä kukkia näkyy siellä täällä. Kuitenkin jotkin puulajit ovat kauniissa ruskan väreissä kun taas jotkut ovat tiputtaneet lehtensä kokonaan. Kaupungilla liikkuessa huomaa, että vierekkäiset kadut saattavat olla tunnelmaltaan täysin erilaisia. Toisen kadun puut saattavat olla yhtä vihreä kuin kesälläkin kun taas toisen kadun puut ovat pudottaneet kaikki lehtensä näyttäen pystyyn kuolleilta. The Sweet Gum tree näyttää kaukaa vähän samalle kuin kotimaan Vaahtera. The Sweet Gum tree tosin pudottaa värikkäiden lehtien lisäksi myös piikikkäitä siemenkotia, joihin olen useat kerrat telonut jalkapohjani.


Sydney on tosiaan yllättävän vihreä kaupunki. Lukuisat puut ja muut kasvit koristavat ja luovat osaltaan tunnelmaa suurkaupungin kaduille. Täällä luonnosta on saatu jollain tapaa osa kaupunkia, jos se vaan nyt on jollain tapaa mahdollista. Kaupungin katuja saattaa reunustaa hyvinkin vanhoja ja korkeita puita, joita muotoillaan ennemmin kuin kaadetaan kokonaan. Y:n muotoisia puita Australiassa näkeekin paljon: puu kirjaimellisesti ohjataan kasvamaan niin, että ne kiertävät esimerkiksi sähkölinjat.

Terkkuja helteiseen Suomeen!

- Maiju

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti