maanantai 12. toukokuuta 2014

Sydney - "kylmästä lämpimään"

Aamut ja illat ovat olleet täällä jo melko viileitä ja lämpötila voi laskea lähemmäs +10:tä astetta. Aurinko lämmittää edelleenkin kovasti, mutta etenkin sateisina päivinä kylmyys tuntuu sisuskaluissa asti. Tarkenemmekohan täällä kohta enää ollenkaan, sillä ilma viilenee tästä vielä niin, että heinäkuussa pitäisi olla kylmintä. Näin suomalaisena, kylmään tottuneena, voisi olettaa, että eihän täällä kylmä ole. Kuitenkin Suomessa olemme tottuneet, että sisälämpötila on melkein aina +21 astetta kun täällä se on melkein saman verran kuin ulkolämpötila.

Australiassa ei ilmeisesti osata rakentaa taloja kunnolla (olemme kuulleet sen todella monen suusta), joten lämmityslaitteistakaan ei ole merkittävää apua ongelmaamme. Ilmastointilaitteen saa kyllä puhaltamaan myös lämmintä ilmaa, mutta lämpö pääsee saman tien karkaamaan ovien ja ikkunoiden raoista. Villasukat ovatkin olleet ehdottomasti käytetyimpiä vaatekappaleitamme täällä ja uskon, että tarkenemme kun vain osaisimme pukeutua oikein.

Viikonloppuna lähdimme käymään keskustassa ja koska aamu oli viileä pukeuduimme sen mukaisesti. Kuitenkin kaupungilla, auringon paistaessa melkein pilvettömältä taivaalta, olo oli aika ajoin tukala. Varjossa vaatetus tuntui sopivalle mutta auringossa olimme auttamattomasti ylipukeutuneita. Kiertelimme kaupungilla melkein koko päivän ja askeleita tuli enemmän kuin jalkamme olisivat kestäneet.




Kaupunkikierroksen jälkeen kävimme sovitusti penkomassa yhden suomalaisperheen tavaroita. He ovat muutamassa pian takaisin Suomeen ja kaikkea omaisuus ei mahdu mukaan. Osan tavaroista he olivat saaneet toiselta Suomeen palanneelta perheeltä ja nyt oli meidän vuoromme. Tällainen tavarankierrätys ja tavaroiden käyttöiän maksimointi on todella tärkeää ja pankkitilin lisäksi siitä hyötyy myös kallisarvoinen luonto. Mielestäni tavarankierrätys onnistuukin täällä paremmin kuin esimerkiksi Suomessa, sillä ihmiset kasaavat käyttämättömiä tavaroita kadunvarteen, josta nopein saa ne ottaa. Kuulemma esimerkiksi metalli on sellainen joka häviää kadunvarsilta hyvinkin nopeasti. Toki kadunvarsilla näkyy myös paljon rikkinäistä tavaraa, mutta onneksi jäteauto kiertää täällä säännöllisin väliajoin keräämässä niitä, joten tavararöykkiöt eivät kerkeä olla haitaksi. Itse olemme löytäneet tienvarresta muun muassa täysin käyttämättöämän roskakorin.


Tavaroiden lisäksi kadunvarsilta löytyy muun muassa ostoskärryjä. Täällä on tapana kuljettaa isommat ostokset ostoskärryillä kotiin asti ja sen jälkeen hylätä kärryt tienvarteen. Onneksi niiden ei tarvitse siinä kauaa seisoa, sillä täällä kiertelee myös ostoskärryjä kuskaava auto, joka palauttaa ne takaisin kaupoille. Mielestäni idea on ihan hyvä varsinkaan jos et omista autoa, mutta toteutus ei ole ehkä ihan toivotunlainen. Ostoskärryjä nimittäin löytyy myös ojanpohjilta ja pusikoista, joista niitä ei kukaan viitsi kerätä. Me ainakin jatkamme myös vastaisuudessa omien ostoksiemme kuljettamista repuissa ja tukevissa kestokasseissa. Hyötyliikuntaa se on kauppakassien kantaminenkin! (kauppa 200m päässä)

-Maiju

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti