sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Sydney - perhe vierailulla, osa 2


Kävelypainoitteisen Blue Mountainsin reissun jälkeen oli mukava ottaa vähän rennommin. Sunnuntaina kävimme Australialaiseen tapaan grillailemassa hoitotyttöni luona. Siellä päivä vierähtikin mukavasti rupatellen ja hyvästä ruoasta nauttien. Illalla kävimme vielä virkistymässä kotirannallamme. Olimme ostaneet uimalasit joita kerkesin testailla tovin kunnes törmäsin isoon valkoiseen meduusaan. Kiljahdusten saattelemana juoksin pois vedestä muut tiukasti kannoillani. Myöhemmin selvitin, että kyseessä oli harmiton Moon Jellyfish eli korvameduusa, joita mitä todennäköisimmin tulemme näkemään kesän myötä enemmänkin.


Seuraavalla viikolla päätimme tutustua taas hieman lisää kaupunkiin. Kävimme syömässä lounaan Sydneyn Fish Marketilla, jossa tilasimme koko porukalle ison lautasellisen erilaisia mereneläviä sekä ranskalaisia. Lounaan jälkeen suuntasimme Madame Tussaudsille sekä Sydney Tower Eye:en. Päivä oli selkeä ja aurinkoinen, täydellinen päivä Sydneyn tarkasteluun yläilmoista. Maisemat olivat upeita ja onnistuimmepa paikantamaan oman kotirantammekin kaukana horisontissa. 


Tiistaina tulimme hoitotyttöni kanssa Brighton le Sandsiin, jossa vietimme mukavan päivän tutustuen kotimme lähimaastoon. Loppuviikosta, kun minä myös lomailin, pääsimme vihdoin nauttimaan kunnon rantaelämästä. Ensimmäisenä suuntasimme kuuluisalle Bondi Beachille. Ihmisiä oli valtavasti ja välillä meressä mainasi olla ruuhkaista. Toki meressähän olisi tilaa vaikka kuinka, mutta muun muassa virtausten takia on tärkeää pysyä lipuilla merkityllä uintialueella. Isot aallot viihdyttivät meitä pitkän tovin ja satuimmepa törmäämään muutamaan tv:stä tuttuun julkkikseenkin.

Bondi Beach
Seuraavana oli vuorossa suomalaisten suosima Manly. Muiden suunnatessa malttamattomina rannalle iskä innostui shoppailemaan tuliaisia ja matkamuistoja. Pian myös Miika kyllästyi pelkkään makoiluun ja innostui ajatuksesta, johon liittyi aallot ja bodyboard. Olihan sellainen hänelle sitten hommattava. Ostimme halvimman mahdollisen bodyboardin ja se valitettavasti ehkä näkyi myös laadussa - vain hetken aalloissa leikkimisen jälkeen lauta oli poikki. Kuulemma sitä pystyi silti vielä käyttämään ja ainakin kyyti oli ollut isojen aaltojen ansiosta hurjaa. Rannalla touhuilun jälkeen suuntasimme hot dog- paikan kautta Manly SEA LIFE Sanctuaryyn, koska aikaisemmin vanhemmillemme ostamaamme lippupakettiin kuului myös tämä kohde. Keskustan aquariumiin verrattuna pidän ehkä tästä paikasta enemmän. Toki paikka on aika pieni, eikä nähtävää ole lähestään yhtä paljon kuin keskustassa, mutta ihmisiä on huomattavasti vähemmän ja haita sekä rauskuja näkee mielestäni täällä paremmin.

Manly

Rantateema jatkui. Seuraavan päivän vietimme Maroubra beachilla ja koska oli viikonloppu näytti myös monella muulla olevan samanlaiset suunnitelmat. Aallot olivat täällä isompia kuin yhdelläkään aikaisemmalla rannalla mutta se ei näyttänyt ainakaan miehiä haittaavan. Jossain vaiheessa huomasimme rannan tuntumassa sinertäviä meduusoja ja pian kuulimmekin rantavahtien varoituksen Blue Bottleista. Muualla maailmalla ne tunnetaan nimellä Portuguese Man o War eli Portugalinsotalaiva ja ne polttavat erittäin kipeästi. Tieto sai ainakin minut pysymään poissa vedestä.

Maroubra
Illalla ohjelmassa oli illallinen The Rocksin alueella. Veimme auton tuttuun parkkihalliin ja jatkoimme matkaa kävellen. Aluksi kiertelimme hieman The Royal Botanic Gardensilla, josta saimme hienoja kuvia kaupungista sekä Sydneyn kuuluisimmista nähtävyyksistä. The Rocksilla jouduimme etsimään ruokapaikkaa jonkin verran ennen kuin päädyimme samaan Italialaiseen ravintolaan jossa olin käynyt aikaisemmin edellisten vieraittemme kanssa. Mahat pullollaan pitsaa ja pastaa jatkoimme historiallisen ja Sydneyn vanhimman alueen tutkimista. Illan pimeydessä ja kaupungin valojen loisteessa oli tunnelmallista kävellä takaisin autolle. 


Ihanan ja ikimuistoisen kolmen viikon jälkeen oli aika palata takaisin arkeen. Vieraittemme lento lähtisi vasta parin päivän päästä, joten he pystyivät rauhassa valmistautumaan pitkään lentoon meidän aloitellessa työviikkoa. Tiistaina jätimmekin hyvästit perheellemme ja pienen laukkusähellyksen jälkeen he pääsivät aloittamaan pitkän kotimatkan. Kiitos Ari, Tuija ja Risto ja tervetuloa uudelleen!


- Maiju 

perjantai 28. marraskuuta 2014

Sydney - perhe vierailulla, osa 1

La Perouse
Isäni sekä Miikan vanhemmat matkustivat luoksemme Suomen pimeydestä Sydneyn suurkaupungin valoon. Suunnitelmissa oli kierrellä lähimaastoa, nauttia hyvistä rantakeleistä sekä tutustua paikalliseen ruokatarjontaan. Kerkesimmekin kiertää vajaassa kolmessa viikossa enemmän nähtävyyksiä kuin olemme koko täällä olomme aikana ehtineet.

                                Deer Pools                                           Kauppareissu

Vieraillamme oli pitkä lento takana ja haimme enemmän tai vähemmän väsyneet matkailijat lentokentältä. Lento oli mennyt hyvin, eikä tullissakaan ollut ongelmia vaikka laukut olivatkin täynnä ruisleipää ja suklaata. Miikalla oli vielä pari työpäivää edessä, joten hänen suunnatessa töihin minä jäin pitämään vieraitamme hereillä. Aikaero Suomeen oli 9 tuntia, joten rytmin kääntäminen ei ihan helpolla onnistu. Vanhempamme päättivät kokeilla hyväksi havaittua taktiikkaamme pysytellä hereillä iltaan asti. Sisälle ei siis kannattanut jäädä. Kävimme kävelemässä tuulisella rannalla, söimme thai-lounaan paikallisessa ravintolassa ja ajelimme La Perouseen, jossa ihailimme mm. SS Minmiä jylhissä rantamaisemissa. Vieraamme selviytyivät päivästä hienosti, eikä ainakaan unta tarvinnut illalla houkutella.

Viikonloppu menikin isänpäivää viettäen ja rantaelämästä nauttien. Toki myös kuntoilimme ja kävimme lenkkeilemässä Deer Pools kävelyreitin Bundeena Royals nimisessä luonnonpuistossa. Olemme käyneet siellä Miikan kanssa aikaisemminkin, mutta tällä kertaa meillä oli eväät mukana ja nautimme ne Deer Poolsin hiekkarannalla. Jatkoimme hieman kävelemistä eteenpäin, mutta reitti rantaan oli niin epäselvästi merkattu että päätimme ihailla autiorantoja kauempaa ja suunnata hiljalleen takaisinpäin.

Miika sai töistä pari viikkoa lomaa ja minä suunnittelin lomailevani loppuviikosta. Ensimmäisen viikon alussa kiertelimme paljon keskustassa. Miika ja vanhempamme tulivat muutamana aamuna kyydissäni keskustaan. Ensimmäisenä päivänä liityimme hoitotyttöni kanssa heidän seuraansa ja kävimme muun muassa Aquariumissa sekä ihailemassa Sydneyn kuuluisimpia nähtävyyksiä - Oopperataloa sekä Harbour Bridgeä. Keskiviikkona Miika vei koko poppoon isänpäivälahjaksi Maritime Museumiin ja kerkesivatpä he vierailla myös keskustan eläintarhassakin.
                      
Loppuviikosta suuntasimme kohti Blue Mountainssia. Olimme varanneet jo etukäteen mökin, jonne majoituimme kahdeksi yöksi. Menomatkalla poikkesimme ihailemassa Wentworth Fallsin maisemia ja jatkoimme siitä kohti Jenolan Cavesia. Molemmat paikat olivat meille jo entuudestaan tuttuja edellisten vieraittemme ansiosta. Maisemat olivat kuitenkin niin upeita, että toinen vierailu ei ollut yhtään hassumpi vaihtoehto. Matkalla näimme onneksemme myös australialaisia eläimiä - kenguruita ja pääsimme tutustumaan yhteen yksilöön oikein lähietäisyydeltä. Jenolan Cavesilla innostuimme kävelemään ohi sinisen järven aina vanhalle voimalaitokselle asti. Päivä oli kuuma, joten hiki virtasi ja vettä kului. Metsäretken jälkeen tutustuimme päänähtävyyteen eli luolastoon. Tyydyimme tälläkin kertaa pelkästään ilmaiseen omatoimikierrokseen Devils Coach Housessa.

Wentworth Falls

Blue Lake, Jenolan Caves
Devils Coach House, Jenolan Caves
Kävelyn ja kuumuuden väsyttäminä suuntasimme hämärtyvässä päivässä kohti Katoombaa ja Blue Mountainssia. Kävimme ensitöiksemme kaupassa ostamassa illallista, jonka jälkeen suuntasimme varaamallemme mökille. Mökki oli siisti ja tilava ja saimme nukuttua siellä hyvät yöunet. Seuraavana päivänä lähdimme tutustumaan Blue Mountainsin luonnonpuiston maisemiin. Päätimme kävellä Grand Canyon Walking Trackin. Arvioitu kävelyaika oli 3-4 tuntia, joka kuullosti päiväretkeksi ihan sopivalle. Aloitimme lenkin Evans Lookoutilta. Lämpötila oli korkealla jo tässä vaiheessa päivää ja päivän edetessä se jatkoi nousemistaan. Olo oli aika ajoin tukala, mutta onneksi kävelyreitti kulki pääsääntöisesti varjossa kanjonin pohjalla. Selvisimmekin kävelystä kunnialla ja vielä suunnitellussa ajassa. Maisemat olivat upeita ja monipuolisia - kävelyretki laskeutuu kanjonin pohjalle, kulkee läpi sademetsän ja nousee taas ylös kanjonin reunalle. Suosittelen reittiä lämpimästi jokaiselle, mutta kehoitan ottamaan runsaasti vettä mukaan, etenkin jos vaellat kesäaikaan.



Kävelyretken jälkeen kävimme ihailemassa Three Sisterssiä Echo Pointilla laskevan auringon valossa (ks. kuvat alla). Illallisella kävimme Leura Garage nimisessä ravintolassa, joka oli nimensä mukaisesti vanhassa autotallissa.



Seuraavana päivänä kävimme kävelemässä Leura Cascadesilla, jossa näimme muun muassa hienoja vesiputouksia (ks. kuvat alla). Lopuksi tutustuimme vielä Scenic Worldiin, josta juna ja näköalavaunu laskevat Blue Mointainsin pohjalle. Emme kuitenkaan lähteneet tähän turistivillitykseen mukaan vaan päätimme suunnata kohti kotia.


- Maiju

tiistai 4. marraskuuta 2014

Sydney - alkukesän väriloistoa


Täällä kolkuttelee kesä jo sen verran ovea, että pitkähihaiset ovat jääneet totaalisesti kaappiin pölyttymään. Välillä on todella kuumiakin päiviä, mutta keskimäärin ilma on ollut oikein miellyttävä. Päivälämpötilat pysyttelevät yleensä noin +25:ssä asteessa kun taas yölämpötila +14:ssa. Viime lauantaina lämpötila kipusi kuitenkin tuskaiseen +38 asteeseen. Päivä oli todella tuulinen mutta se tuntui lähinnä föönin puhallukselle. Rannalla emme voineet tuona päivänä makoilla, sillä tuuli pöllytti hiekkaa aivan mielettömästi. Meressä lilluminen kuitenkin onnistui ja nautimmekin siitä koko menneen kevään puolesta.



Minulla onkin tämä viikko lomaa ja olen voinut hoitaa erinäisiä rästiin jääneitä asioita kuten auton huollon. Olen myös siivonnut ahkerasti vieraitamme varten ja kerkesimpä käymään pitkällä kävelylenkilläkin hienoissa lähialueen maisemissa. Itseasiassa löysimme paikan vasta vaikka se on ollut, koko täällä asutun ajan, aivan nurkkamme takana (ks. yllä olevat kuvat). Tällainen vihreä metsäpolku on kivaa vaihtelua jo niin tutuksi tulleeseen rantamaisemaan.

Odottelemme Suomesta vieraita saapuvaksi. Miikan vanhemmat ja minun isä tulevat seuraksemme kolmeksi viikoksi. Tarkoitus olisikin hieman reissailla lähiseuduilla. Siitä lisää seuraavassa tekstissä.

- Maiju